DLW schenkt schapen aan zorgboerderij Oliehoek

Zorgboerderij OliehoekAfgelopen woensdag (18 december) heeft een deel  van het bestuur van Democratische Liberalen Wassenaar een cheque aangeboden aan de Zorgboerderij Oliehoek voor twee nieuwe zwartbles schapen. Reden hiervoor was het trieste verlies van 11 schapen van dit bijzondere ras die afgelopen zomer zijn gestolen. Zij stonden op dat moment in de wei bij de Schouwweg. Er is nooit meer iets van de dieren vernomen. Het gevolg is dat nieuwe schapen minder vaak op die plek komen te staan, wat door de omgeving als verlies ervaren wordt.

De DLWers werden enthousiast onthaald. Nadat er foto’s waren gemaakt is er nog, onder het genot van een bakje koffie, uitgebreid gepraat met Sandra en Gerard Oliehoek. Bevlogen wist Gerard over de bijzondere dieren op de boerderij te vertellen. Het vee (schapen, koeien,  konijnen en misschien in de toekomst ook de Nederlandse landgeit) zijn allemaal oud Hollandse rassen. Het zijn unieke soorten die dreigen te verdwijnen, omdat deze rassen voor de productiebedrijven niet waardevol genoeg zijn om mee te werken. Naast de zwartblesschapen en texelaren loopt er ook het dassenkopschaap, ook weer een bijzonder dier.  Gerard reist nu en dan stad en land af om de juiste fokdieren bij elkaar te krijgen om de verschillende soorten  in stand te houden. Hij vertelde dat het witte schaap (zoals de witte texelaars die op de boerderij aanwezig zijn) geliefder is in de handel om zijn kleur wol. Het zwartblesschaap en het dassenkopschaap zijn hierin letterlijk en figuurlijk het zwarte schaap.

Op de boerderij gebeurt veel. Er gaat veel tijd zitten in het begeleiden van de groep die voor hun dagbesteding komt en daarnaast natuurlijk in de doorlopende zorg voor de boerderij en de bewoners.   Naast de passie voor de dieren is er een grote betrokkenheid bij de mensen met een verstandelijke en/of  fysieke beperking die juist door deze boerderij een plek hebben waar zijn zinvol bezig kunnen zijn.

Er is een goed contact met Staatsbosbeheer waarvan een deel van het land gepacht wordt en met wie plannen voor het  gebruik van grazers (in dit geval geiten) worden gemaakt. Er wordt ook veel aan educatie gedaan. Zo komen er regelmatig schoolklassen  (uit de wijde omtrek); vieren kinderen er hun verjaardag en worden er  opendagen georganiseerd  en zo voort.

Een unieke locatie met unieke mensen die voor een groot gebied faciliteiten biedt, waard om een warm hart toe te dragen.

Jacqueline Vork (voorzitter Democratische Liberalen afdeling Wassenaar)